Jak Češi šetří na autech: Nákup auta by většina lidí příliš neodkládala, víc řeší kvalitu

23.8. 2022
Většina lidí očekává, že se v dohledné době ceny aut stabilizují a nákup nemá cenu plánovitě odkládat. Podle 24 % lidí je v současnosti vhodná doba na pořízení nového vozu, protože jejich ceny v nejbližších měsících ještě porostou. Opačný názor zastává 27 %, podle nich naopak výhledově ceny aut klesnou. Vyplývá to z průzkumu společnosti Raiffeisen - Leasing.

49 % lidí předpokládá, že během krátkého času dojde ke stabilizaci cen aut. Pokud by si měli vůz pořídit nyní, většina by zvažovala různé alternativy nákupu i financování, aby auto ve výsledku nebylo moc drahé. 67 % respondentů uvedlo, že by se poohlíželi po kvalitním ojetém autě místo nového.

Celá čtvrtina lidí by ale vsadila i na hledání co nejkvalitnějšího nového vozu, se kterým nebudou spojené tak vysoké náklady na provoz a servis. Zvlášť mezi mladšími respondenty a lidmi s vysokoškolským vzděláním také častěji zaznívalo, že by hledali vůz v zahraničí nebo také výhodný úvěr s bezpečnou výší splátek.

Důraz na kvalitu je patrný také u podnikatelů a firem. Situaci ovlivňuje nejistota ohledně dalšího cenového vývoje, ale také delší čekací lhůty na nová auta nebo chystané změny evropské legislativy. To vše vede zájemce o pořízení vozu ke zvažování alternativ, porovnávání nabídek a hledání co nejvyšší kvality za slušnou cenu,” říká Jaroslav Kumbera, který má v Raiffeisen - Leasing na starosti financování vozů. Podle něj platí podobný trend také pro samotnou oblast financování, kde klienti také vysoce hodnotí právě kvalitu služeb nebo osobní komunikaci.

TZ-1.png

Průzkum realizovala společnost Raiffeisen - Leasing v červenci tohoto roku, zúčastnilo se ho 525 respondentů. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Raiffeisen - Leasing financuje nová či ojetá auta i nové motocykly libovolné značky a typu. Úvěr na auto od Raiffeisen - Leasing má roční úrokovou sazbu od 7,99 % p.a. a je možné jej sjednat bez poplatku za uzavření smlouvy. K samotnému financování navíc klienti mohou získat výhodné pojištění nebo využít možnosti zpětného profinancování již zakoupených vozidel do 3 měsíců od jejich pořízení.

Reprezentativní příklad: Cena vozu 500 000 Kč, akontace 100 000 Kč, celková výše úvěru 400 000 Kč, doba trvání smlouvy 48 měsíců, zápůjční úroková sazba 7,99 % p.a., měsíční splátka úvěru 9 763 Kč bez pojištění, 10 422 Kč vč. havarijního pojištění (659 Kč), havarijní pojištění sjednané ve splátkách úvěru je povinná doplňková služba, celková splatná částka 500 256 Kč (vč. pojistného havarijního pojištění), RPSN 12,03 % (vč. pojistného havarijního pojištění). Platí pro nový vůz.